Feneri Arıyoruz Gören Söylesin

Siyah Beyazlı taraftarlar bu beste 29 yıldır kupayı alamayan ezeli rakipleri Fenerbahçe’ye gönderme yaptılar

Çarşı’daki A harfinin anlamı!

Dünya anarşist hareketi düşünsel çeşitliliğini pek çok simge ve amblemle ifade etmektedir.

Ricardo Quaresma'nın Enleri

Dergide “en“lerine de soru-cevap şeklinde yer verilen Quaresma, Türk dönerini çok sevdiğini dile getirdi.

28 Nis 2011

Çarşı’daki A harfinin anlamı!






Dünya anarşist hareketi düşünsel çeşitliliğini pek çok simge ve amblemle ifade etmektedir. Bürokratik örgüt amblemlerinin tersine sokaktaki militanların yarattığı ve değişik yaklaşımlarla özdeşleşen bu simgeler neredeyse kendi başlarına bir yeraltı ikonografisi oluşturur hale geldiler.
Bunların birçoğu anarşist hareketin yıkıcı ve şenlikli, duygusal ve alaycı, ve hepsinin üstünde lümpen (evet, lümpen, bunu da kabul ediyoruz) karakterini yansıtıyor. Belki bu kadar yaygınlaşmalarının nedeni de bu. Her neyse işte bu simgelerden A Harfi..
Daire içindeki A günümüzde anarşizmin en yaygın simgelerinden biridir. Dünyanın her köşesinde otoritenin burnu dibine çiziktiriliveren bu amblem hala bir yerlerde birinin olup bitenlere karşı çıkmayı sürdürdüğünü, en azından böyle bir niyet beslediğini gelen geçene hatırlatır. Swastika, orak-çekiç ve barış işaretiyle birlikte dünyada en yaygın işaretlerden olan A sanıldığının aksine pek eski ve geleneksel bir simge değildir. Bırakalım 19. asır anarşistlerini 1960 öncesi anarşistler için bile yabancıdır.
Bu işaret ilk kez Fransız anarşistlerinin yayımladığı JEUNESSE LlBERTAIRE adlı dergide kullanılmıştır, ilk yayınlandığında pek rağbet görmemişti bu işaret.. Ama iki yıl sonra Milano’da kullanılmaya başlandı. 1968 ayaklanmasından sonra anarşizmin yeniden hayat bulmasıyla birlikte bir arada yayıldı. Kimileri bunun aslında çok eski bir sembol olduğunu ve son zamanlarda yeniden keşfedildiğini söylerlerse de bunu destekleyecek bir kanıt bulunamamıştır. Bilinen şu ki işaretin yalınlığı ve basitliği yaygın kabul görmesine yardımcı olmuştur.
Özellikle A harfi bu simgenin yaygınlaşmasında rol oynamıştır. Bütün dillerde anarşi A harfi ile başlamaktadır. Bu anlamda daire içindeki A enternasyonal dayanışmanın da ifadesi olmaktadır. Kimilerine göre salt bir propaganda işareti kimilerine göreyse anarşizm içindeki tüm çok çeşitlilik ve eğilimlerin birliğini gösteren ortak bir simgedir. Bazı çeşitlemeleri de vardır. Örneğin anarko-feministler kimi zaman bu işareti feministlerce de kullanılan biyolojik kadınlık simgesiyle birlikte çizmekte, bazı eko-anarşistlerse etrafına yapraklar serpiştirerek kullanmaktadırlar.
Bunun yanı sıra daireden taşan A ise daha çok anarko-punk’lar ve underground heavy metal grupları tarafından kullanılmaktadır.
BJK ONLİNE

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 yorum:

Yorum Gönder

Yaz Yorumunu Duyur Sesini!!!

 

Ricardo Quaresma ,Quaresma Resimleri ,Q7 Golleri,Trivela ,Quaresma Videoları Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha